Start to Study – Antwerpen (AC8466)

Bezig met het laden van Evenementen
  • Deze evenement zijn geslaagd.

Start to Study – Antwerpen (AC8466)

OPGEPAST: DEZE OPLEIDING IS ENKEL TE VOLGEN NA HET TRAJECT “START UP JONGEREN” !!

 

Bij hoogbegaafde jongeren duikt wel vaker de zorg op of ze de nodige ‘studie-skills’ zullen verwerven om tijdens hun schoolloopbaan succesvol te zijn. Al van in de lagere school neemt de angst bij heel wat ouders gaandeweg meer en meer toe omdat ze merken dat hun kind met weinig inspanning mooie resultaten behaalt. Studeren hoeft niet te gebeuren en de tips die in de klas gegeven worden, worden niet of nauwelijks toegepast. Naarmate de schoolloopbaan vordert, worden resultaten meer en meer ondermaats en heel wat ouders ervaren hun kind als lui en ongeïnteresseerd.

Voor de jongere zelf is het echter helemaal niet makkelijk. Bij dalende resultaten geven ouders (en ook leerkrachten) vaak aan meer te verwachten zowel op vlak van punten als qua inspanning. Het probleem is echter dat de jongere zelf totaal niet weet hoe dit alles aan te pakken. Bovendien stelt hij zich steeds de vraag of hij het wel kan. Onzekerheid speelt de jongere dus heel wat parten.

In deze Start To Study willen we jongeren helpen om schoolresultaten terug op de sporen te zetten. Dit doen we door meerdere interventies, verspreid in de tijd:

1. In de Start To Study-dag geven we inzicht in de moeilijke relatie tussen slechte punten en toch slim zijn. Waarom vertroebelt hoogbegaafdheid de mogelijkheid tot studeren? Door met andere jongeren in contact te komen wordt zichtbaar dat ze niet alleen zijn met dit probleem. Ze zien dat er nog jongeren zijn die echt wel willen maar niet kunnen en niet weten hoe. We bekijken hoe hersenen werken en welke fasen in studeren nodig zijn om leerstof niet alleen te begrijpen maar ook effectief te kennen. We begeleiden de jongeren om zelf te ontdekken waar ze precies een probleem mee hebben.

2. Hoogbegaafde jongeren hebben een sterk ontwikkelingspotentieel maar hebben dikwijls moeite om dit potentieel te ontwikkelen. Daar is mentale sterkte voor nodig, en de ontwikkeling van mentale sterkte en de valkuilen in het kunnen gebruiken van potentieel wordt in de meeste situaties te lang aan het toeval overgelaten. Daarom zijn er in de Start To Study ook een aantal sessies in een gymzaal voorzien bij Johan Decock, turncoach bij jonge topsporters. Niet met de bedoeling dat de deelnemende jongeren echte sporters moeten zijn of worden. Wel omdat we doorheen de jaren geleerd hebben dat mentale sterkte ervaren in de sport voor een transfer kan zorgen naar een schoolse context. Dat willen we de deelnemende jongeren aan den lijve laten ondervinden.

3. Tijdens de terugkomdag reflecteren we over de ervaringen in de gymzaal en hoe deze om te zetten naar de schoolse context. Die dag zal blijken dat de jongeren reeds heel wat inzicht in zichzelf hebben opgebouwd en kunnen ze heel wat tips en bevindingen met elkaar delen.

4. Een individueel Start To Study-vervolggesprek zal plaatsvinden na enkele maanden om na te gaan wat je nog verder nodig hebt om voortgang te maken in studeren en betere resultaten te halen op school. We bekijken waar je stappen hebt gezegd en waar je bezorgdheden en die van de ouders nog liggen.

 

Begeleiding:

 Prof. dr. ir. Kathleen Venderickx

Kathleen heeft een internationaal topsportverleden en oefende jarenlang een voortrekkersrol uit in de energiesector. Daarnaast is zij ook bestuurder en bezieler bij Exentra, het Expertisecentrum rondom Hoogbegaafdheid en hoofd van de leerstoel hoogbegaafdheid aan de UHasselt.

 Prof. dr. Tessa Kieboom

Tessa is de autoriteit op het vlak van hoogbegaafdheid in Vlaanderen en Nederland. Zij is eveneens bestuurder en bezieler bij Exentra, het Expertisecentrum rondom Hoogbegaafdheid en hoofd van de leerstoel hoogbegaafdheid aan de UHasselt.

 Johan Decock

Johan was als coach de pionier van de topsportopleiding voor gymnastiek in Gent en Limburg, begeleidde tal van toppers en is expert in talentontwikkeling van zeer begaafde sporters.

Voor wie: leerlingen van het eerste tot het zesde middelbaar en studenten in het hoger onderwijs

Wanneer: 5 sessies + opvolggesprek na enkele maanden

Data: dinsdag 2 meivan 10u00 tot 16u00 & maandag 8 mei van 10u00 tot 13u00 & maandag 15 mei van 10u00 tot 13u00 & maandag 22 mei van 10u00 tot 13u00 & woensdag 31 mei van 10u00 tot 13u00.

Let op: De sessies van maandag 8 mei & maandag 15 mei & maandag 22 mei vinden plaats in Gymnopolis, Plattebeekstraat 1 in Mechelen.

Annuleringsvoorwaarden: bij annulering tot 2 weken voor aanvang van de cursus rekenen wij 30 % annuleringsvergoeding. Bij annulering in de laatste 2 weken wordt het volledige cursusgeld aangerekend. Indien nodig behouden wij het recht om de cursus te verplaatsen. We behouden het recht om jongeren de toegang tot het traject te ontzeggen wanneer zijn/haar gedrag de draagkracht van de groep overschrijdt.
[1] Embodio is afkomstig van het Griekse εμπόδιο (empódio) en betekent hindernis of barrière.
mei 02 2023

Details

Date: 2 mei
Tijdstip: 10:00 - 16:00
Prijs: € 895
Evenement categorieën: ,

Waar

Exentra Mindlab – Berchem

Grote Steenweg 34
Berchem, 2600 Belgium

+ Google Maps

Data

  • dinsdag 2 mei van 10u00 tot 16u00
  • maandag 8 mei van 10u00 tot 13u00 in Gymnopolis Mechelen
  • maandag 15 mei van 10u00 tot 13u00 in Gymnopolis Mechelen
  • maandag 22 mei van 10u00 tot 13u00 in Gymnopolis Mechelen
  • woensdag 31 mei van 10u00 tot 13u00
  • opvolggesprek na enkele maanden
  •  

voor leerlingen van het eerste tot het zesde middelbaar en studenten in het hoger onderwijs