STOF TOT NADENKEN – Leren denken en voelen in de diepte – Berchem (16238)

Bezig met het laden van Evenementen
  • Deze evenement zijn geslaagd.

STOF TOT NADENKEN – Leren denken en voelen in de diepte – Berchem (16238)

Wat bestaat er? Waarom is er bewustzijn? Waarom ben ik hier eigenlijk? En waarom is het zo enorm moeilijk om op mijn eentje over zulke dingen na te denken? Ik krijg maar geen vat op al die diepe vragen en dat maakt me soms een beetje bang.

 

Herken je dit soort vragen en gevoelens? Dan ervaar je iets wat we existentiële onrust noemen. En die is doodnormaal, ze hoort nu eenmaal bij het leven. Dit soort vragen zijn de allerdiepste die een mens zich kan stellen. Vragen naar de fundamenten. We stellen ze waarschijnlijk al zo lang er mensen op aarde rondlopen. Het zijn filosofische vragen.

 

In deze workshops leren we beter om te gaan met zo’n diepe vragen en gevoelens. Dat doen we door te kijken naar de filosofie. Welke antwoorden geven de grootste geesten uit de geschiedenis op de grote levensvragen? Hoe verklaren zij wat er bestaat? Wat zeggen zij over de zin van het leven? Wat is hun wereldbeeld?

 

We gebruiken de geschiedenis van de Westerse filosofie om zelf, kritisch te leren nadenken. De filosofie zet, met andere woorden, grond onder onze voeten, zodat wij daarna zelf kunnen verder stappen. Een wereldgeschiedenis van het denken is uiteraard niet volledig zonder heel wat andere knappe menselijke denkprestaties te bekijken: het ontstaan van wiskunde en wetenschappen bijvoorbeeld, de basis van religie, van ethiek, de evolutietheorie of de supersnaartheorie. Ze komen allemaal aan bod in deze 10-delige lezingenreeks voor jongeren.

 

Naast het ontwikkelen van het filosofische instrument, ontdekken we ook hoe existentiële onrust kan gebruikt worden als een motor om zelf dingen te maken. Heel veel kunst komt namelijk voort uit dat gevoel. We zien in detail hoe die transformatie zich kan voltrekken in de literatuur én in de muziek, door in te zoomen op de filosofie en ook op het creatieproces. Voelen wordt daarin minstens even belangrijk als denken.

 

Begeleiding: Bram Van Moorhem

Bram Van Moorhem werd opgeleid in de Wijsbegeerte aan de universiteit van Gent en Helsinki en is sterk geïnteresseerd in creativiteit. Hij werkt als copywriter in de reclamewereld en is zanger-componist bij zijn muziekgroep The Golden Glows.

Voor wie: leerlingen van het secundair en hoger onderwijs, met een minimumleeftijd van 13 jaar

Wanneer: 10 sessies, normaal telkens op dinsdagavond

Data: dinsdagen 17 november & 24 november & 5 januari & 12 januari & 19 januari & 26 januari & 2 februari & 9 februari & 23 februari & 2 maart, telkens van 17u30 tot 20u00.

Annuleringsvoorwaarden: bij annulering tot 2 weken voor aanvang van de cursus rekenen wij 30 % annuleringsvergoeding. Bij annulering in de laatste 2 weken wordt het volledige cursusgeld aangerekend. Indien nodig behouden wij het recht om de cursus te verplaatsen. We behouden het recht om uw kind de toegang tot het traject te ontzeggen wanneer zijn/haar gedrag de draagkracht van de groep overschrijdt.
november 17 2020

Details

Eerste sessie: 17 november 2020 @ 17:30
Laatste sessie: 2 maart 2021 @ 20:00
Prijs: €795

Waar

Exentra Mindlab – Berchem

Grote Steenweg 34
Berchem, 2600 Belgium

+ Google Maps

Data

  • dinsdag 17 november
  • dinsdag 24 november
  • dinsdag 5 januari
  • dinsdag 12 januari
  • dinsdag 19 januari
  • dinsdag 26 januari
  • dinsdag 2 februari
  • dinsdag 9 februari
  • dinsdag 23 februari
  • dinsdag 2 maart
  •  

Voor hoogbegaafde jongeren van het secundair en hoger onderwijs, met een minimumleeftijd van 13 jaar