Aanpak

Wat houdt een Exentra-opleiding in?

Het Exentra-scholenproject zorgt ervoor dat niet elke school afzonderlijk op zoek moet naar een goede manier om haar sterke en (hoog)begaafde leerlingen te begeleiden, maar een beroep kan doen op een wetenschappelijk onderbouwde en door de praktijk beproefde methodologie. Exentra leert de school en haar leerkrachten de nodige kennis en vaardigheden en verschaft de didactische middelen die daarbij horen.

Kort samengevat betekent dit:

  • Leerkrachten worden praktijksgericht gecoacht in differentiatie in de klas (dit is voor 20% van de leerlingen) en in kangoeroewerking (voor hoogbegaafde leerlingen).
  • Deze werking wordt in een school ingevoerd op minimaal drie jaren tijd.
  • In een vierde jaar kan een uitbreidingsjaar gevolgd worden om differentiatie aan te bieden aan kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong.
In een Exentra-project voor lager- en kleuteronderwijs krijgen scholen de gelegenheid zich intensief door ons te laten begeleiden. Dit gebeurt voor een lagere school over een periode van minimaal 3 jaar waarbij er tijdens een eerste jaar gestart wordt met de implementatie van binnenklasdifferentiatie naar boven voor het vak rekenen. In het tweede jaar wordt er gewerkt rond differentiatie voor taal, frans en wo. In een derde jaar wordt de kangoeroewerking opgestart.  Voor kleuterklasjes bestaat er slechts 1 niveau.  In scholen die kleuterklassen en lager onderwijs combineren wordt het exentra-pakket in jaar 4 geïntroduceerd.  Kleuterscholen die afzonderlijk werken kunnen de Exentra-erkenning na 1 jaar behalen.
De begeleiding rond binnenklasdifferentiatie en kangoeroewerking wordt op een praktische en resultaatsgerichte wijze uitgevoerd, zodat leerkrachten vanaf de eerste implementatiesessie aan de slag kunnen en de leerlingen het resultaat onmiddellijk voelen.  Deze resultaatsgerichte aanpak is enkel mogelijk dankzij de jarenlange praktijkervaring in de schoolse omgeving.
Scholen die interesse hebben om aan dit project mee te werken kunnen hun kandidatuur stellen via info@exentra.be.

We geloven er als Exentra sterk in dat de betrokken scholen de inhouden van de opleiding op een professionele én kwalitatieve manier toepassen voor de sterke en hoogbegaafde leerlingen in de dagelijkse klaspraktijk. Honderd procent garantie hebben we als Exentra echter niet en we willen je als ouder graag melden dat de kwaliteit van de aanpak van sterke en hoogbegaafde leerlingen steeds de verantwoordelijkheid van de school blijft. Het is dus van belang dat je bij het maken van een schoolkeuze, en ook wanneer je schoolkeuze op een Exentraschool valt, in gesprek gaat met de school en nagaat of de professionalisering al dan niet een feit is.  

Om jullie hierin als ouder te ondersteunen geven we ook jaarlijks een lezing ‘Krijgt uw kind op school het aanbod dat het nodig heeft?’ waarin we duidelijk oplijsten wat een school voor je kind zou moeten betekenen en wat je kan verwachten.