Hoogbegaafdheid testen

Een grote meerderheid van de hoogbegaafden weet vandaag niet dat ze hoogbegaafd is. Voor een deel onder hen is dat jammer. Het signaleren van hoogbegaafdheid kan mensen immers helpen om bepaalde, voor hen schijnbaar onverklaarbare, problemen te duiden en aan een aangepaste oplossing te werken.

Is een test voor iedereen nodig?

Het is niet altijd strikt noodzakelijk dat er een ‘officiële’ beoordeling komt van iemands (hoog)begaafdheid, maar in vele gevallen – zeker wanneer er problemen zijn, en vooral bij kinderen – is het toch goed om een betrouwbare test te laten uitvoeren.

Ouders van hoogbegaafde kinderen kunnen vaak maar moeilijk geloven dat hun kind hoogbegaafd is. Volwassenen hebben het zo mogelijk nog moeilijker met de aanvaarding van hun hoogbegaafdheid. De ‘officiële’ uitslag van een test laat weinig aan de verbeelding over en werkt daardoor confronterend, voor de ouders én voor de volwassene. Het helpt bij de aanvaarding.

Ouders leren beter omgaan met de hoogbegaafdheid van hun kind. Goede informatie zorgt ervoor dat ouders mogelijke problemen in de toekomst sneller herkennen en beter kunnen ingrijpen. Hetzelfde geldt voor een hoogbegaafde volwassene. Een doorleefde aanvaarding is nodig om oude, en vaak foute, gewoonten aan te passen.

 

De ene test is de andere niet.

Bij Exentra vzw worden de testen afgenomen door experten in hoogbegaafdheid. Hoogbegaafdheid slaagt erin om zich niet alleen voor de omgeving verborgen te houden, ook standaard intelligentietesten zijn – zeker bij kinderen – niet altijd effectief in het opsporen ervan.

Specialisten met ervaring in hoogbegaafdheidsonderzoek weten hoe ze kinderen op hun gemak kunnen stellen en vertrouwen kunnen geven om tot een betrouwbaar resultaat te komen.

Meer informatie over:

Totale (hoog)begaafdheidstest

 

Hebt u vragen, wil u rechtstreeks een afspraak maken of twijfelt u nog of u bij ons aan het goede adres bent? Contacteer ons dan via het kennismakingsloket. Op basis van een aantal vragen bekijken onze experten of een adviesgesprek voor u aangewezen is.