Is mijn kind hoogbegaafd?

Hoogbegaafdheid is een kei in zich verstoppen. Daarom is hoogbegaafdheid voor mensen die er niet dagelijks mee te maken hebben zeer moeilijk te herkennen. 

Soms vermomt hoogbegaafdheid zich als het tegenovergestelde: kinderen leren moeilijk de tafels van buiten, het lezen van de klok wil maar niet lukken, spelfouten blijven terugkomen…

Soms maakt hoogbegaafdheid zich onzichtbaar. De kinderen doen het goed in de klas, maar luieren wat in hun comfortabele hangmat en ontbreken een (juiste) werkhouding.

Hoogbegaafdheid is bij elk kind uniek. Checklijsten en algemene regels helpen niet. Er bestaat geen vragenlijst die je kan invullen en die je op het einde vertelt of je kind hoogbegaafd is of niet. Enkel aangepaste testen geven echt uitsluitsel. Het is dus niet te verwonderen dat de meerderheid van de kinderen en volwassenen ook vandaag nog niet weten dat ze hoogbegaafd zijn. 

 

Moet ik weten of mijn kind hoogbegaafd is?

Antwoord: niet altijd…

De praktijk leert ons dat mensen die op onze site terechtkomen vaak op zoek zijn naar een oplossing voor een bepaald probleem waar zij mee worstelen, een probleem dat mogelijk kan worden verklaard vanuit hoogbegaafdheid.

In dat geval is het belangrijk om te weten of je kind hoogbegaafd is. Alleen op die manier kan je, indien nodig, de hulp van Exentra vzw inroepen om het probleem aan te pakken. 

 

Eerst durfden we niet langs te komen bij Exentra. Waar haalden we het lef vandaan om te denken dat ons kind hoogbegaafd zou zijn? Dat was een allesoverheersend gevoel. Nu hebben we spijt dat we niet eerder gekomen zijn. Bij het eerste gesprek is er een wereld voor ons open gegaan.

Mama van Jasper, 9 jaar

 

Ik wil mijn kind niet laten testen

Dit is het eerste gevoel dat bij 99% van de ouders opduikt wanneer hoogbegaafdheid ter sprake komt.

De vertaling van dit gevoel is “Ik DURF mijn kind niet te laten testen!”

Dat gevoel is perfect te verklaren. Vaak gaat het niet goed op school en/of thuis. Het kind toont zich verre van een Einstein of een Mozart met een bijzondere gave, wat automatisch verwacht wordt bij de term ‘hoogbegaafdheid’.

We weten uit ervaring dat de grootste drempel voor ouders schuilt in de ‘wat als’ –vraag. ‘Wat als’ mijn kind niet hoogbegaafd blijkt? Kom ik dan niet over als een verwaande ouder? Waar haal ik het lef vandaan om te denken dat mijn kind hoogbegaafd zou kunnen zijn?

We kennen het gevoel en hebben er alle begrip voor.

Het merendeel van de ouders die bij Exentra terecht komen voelen dezelfde terughoudendheid. Laat dit gevoel je niet tegenhouden. De associaties waar je voor vreest zijn wel het laatste waar onze experten aan denken als een kind niet hoogbegaafd blijkt te zijn. In alle eerlijkheid voelen zij dan vooral een geruststelling, want één mogelijke verklaring voor de problemen is alvast uitgesloten. 

 

Lees hier hoe u de (hoog)begaafdheid van uw kind betrouwbaar kan laten testen. 

Hebt u vragen, wil u rechtstreeks een afspraak maken of twijfelt u nog of u bij ons aan het goede adres bent? Contacteer ons dan via het kennismakingsloket. Op basis van een aantal vragen bekijken onze experten of een adviesgesprek voor u aangewezen is.