Site icon Exentra

Meer weten of meer lezen?

Het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek, kortweg CBO, werd in 1998 opgericht in Antwerpen. Het Centrum vindt haar oorsprong in een samenwerkingsverband tussen de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Universiteit Antwerpen.

Tot 2001 was prof. dr. Mönks  directeur van het centrum. Van bij de start lag de dagelijkse coördinatie bij prof. dr. Tessa Kieboom. Vanaf november 2001 nam ze ook de leiding van het centrum in handen.

Sinds 2007 is CBO-Antwerpen onafhankelijk. Op het vlak van onderzoek is er nog altijd een wederzijdse samenwerking met de Universiteit Antwerpen.

In 2012 zet CBO opnieuw een belangrijke stap voorwaarts. Prof. dr. ir. Kathleen Venderickx komt de leiding van CBO versterken en Exentra vzw ziet het levenslicht. Deze organisatie helpt scholen om aangepaste begeleiding te bieden voor hun sterke en hoogbegaafde leerlingen en geeft opleidingen aan ouders, scholen en bedrijven.

Vanaf 2014 is er een leerstoel Hoogbegaafdheid opgestart aan de Universiteit Hasselt. Deze leerstoel onder leiding van prof. dr. ir. Kathleen Venderickx en prof. dr. Tessa Kieboom versterkt en verdiept de wetenschappelijke onderbouw van onze dienstverlening.

Vanaf juli 2014 wordt de werking van CBO volledig ondergebracht onder Exentra vzw, met als doel zoveel mogelijk (hoogbegaafde) mensen te bereiken en te helpen.

Boeken

Auteurs: Prof. dr. Tessa Kieboom en Prof. dr. ir. Kathleen Venderickx

Uitgeverij: Lannoo
Doelgroep: Hoogbegaafden die hun potentieel tot volle ontwikkeling willen laten komen
ISBN: 978 94 014 4688 4

Omschrijving: In dit baanbrekende boek verduidelijken Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx hoe belangrijk prestaties voor het welbevinden van hoogbegaafden al dan niet zijn. Ze introduceren het nieuwe concept embodio’s. Dit zijn valkuilen die bij afwezigheid intellectueel talent laten floreren en bij aanwezigheid intellectueel talent fnuiken. Dit boek onthult tevens een vernieuwende kijk op prestatie binnen het domein hoogbegaafdheid. Praktijkervaring met vele duizenden hoogbegaafden maakt duidelijk dat niet iedere hoogbegaafde op dezelfde manier omgaat met prestaties. Dit boek omvat naast onderbouwde inzichten ook praktische handvatten om embodio’s te beperken, passende omgevingen te creëren en hoogbegaafden te coachen waardoor heel wat potentieel tot volle ontwikkeling kan komen.

Bekijk hier onder een lezersreactie.

Prijs:  €20 + verzendkosten (BE €6 – NL €12)

Auteur: prof. dr. Tessa Kieboom

Uitgeverij: Lannoo
Doelgroep: ouders, leerkrachten, hulpverleners
ISBN: 978 94 014 0690 1

Omschrijving:

Dit boek is hét basisboek over hoogbegaafdheid.

Over hoogbegaafdheid doen nog altijd veel misverstanden de ronde. Hoogbegaafde kinderen en jongeren zouden op school een luilekkerleventje leiden, en hun ouders mogen zich gelukkig prijzen met een ‘succesgarantie’ in huis! Toch zijn hoogbegaafde kinderen vaak juist erg kwetsbaar en hebben ze grote nood aan begrip en een aangepaste begeleiding, zowel op school als thuis. Hoogbegaafdheid is géén luxeprobleem!

In dit volledig geactualiseerde basisboek over hoogbegaafdheid zet Tessa Kieboom, dé autoriteit op het vlak van onderzoek naar hoogbegaafdheid, ouders en leerkrachten op een heel praktische manier op weg om kinderen beter te begeleiden.

Prijs:  €20 + verzendkosten (BE €6 – NL €12)

Auteurs: Prof. dr. Tessa Kieboom en prof. dr. ir. Kathleen Venderickx, in samenwerking met Annelies Nys

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitgeverij: Pelckmans
Doelgroep: Hoogbegaafde kinderen en hun ouders, hulpverleners, begeleiders
ISBN: 978 94 6234 714 4

Omschrijving:

Heb je gehoord dat je hoogbegaafd bent? Of denk je dat je een snelle denker bent? Dan kan dit boek je helpen. Dit doe-boek legt je op een speelse manier uit:

  • wat hoogbegaafd zijn betekent en hoe je het kunt herkennen;
  • welke tips en hulpmiddelen je kunnen helpen thuis en op school;
  • hoe jij, dankzij dit boek, nog sterker in je eigen kracht kunt staan.

Praat er samen met je leerkracht, begeleider, therapeut, ouders of vrienden over. Je leert heel veel nieuws bij en het is ook gewoon leuk om te doen!

Prijs:  €15 + verzendkosten (BE €6 – NL €12)

Auteur: prof. dr. Tessa Kieboom

Uitgeverij: Witsand
Doelgroep: ouders, leerkrachten, hulpverleners
ISBN: 978 94 9038 256 8

Omschrijving:
Als je kind een onderpresteerder is.

Het bijzonder vernieuwende boek van prof. dr. Tessa Kieboom. Van sommige kinderen en jongeren gaan de schoolresultaten en de inspanningen die ze leveren er schooljaar na schooljaar op achteruit, terwijl iedereen er eigenlijk van overtuigd is dat ze best wel slim zijn. Dit bijzonder vernieuwende boek legt op verhelderende wijze uit wat onderpresteren precies is. Lees dit boek en buig, met een flinke portie doorzettingsvermogen, de schijnbaar uitzichtloze situatie van het onderpresteren om! Met als gevolg betere resultaten, geruststellende rapporten, een geschikt diploma en een toekomst vol kansen.

Prijs: €20 + verzendkosten (BE €6 – NL €12)

Wil je graag een gesprek met Exentra?

Exit mobile version