Over hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid is wellicht een van de meest verkeerd begrepen termen uit onze moderne samenleving. Het begrip wordt snel geassocieerd met ‘heel slim’ zijn, met uitzonderlijke resultaten op school, met ronkende diploma’s die leiden naar tot de verbeelding sprekende jobs. De werkelijkheid is anders.

Hoogbegaafdheid is het verzamelwoord voor een aantal persoonskenmerken die maken dat iemand anders denkt en handelt dan de mensen rondom hem. Hoogbegaafdheid kan alleen al daarom meer problemen met zich meebrengen dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

Hoogbegaafden denken niet alleen anders en sneller, ze voelen zich ook anders dan hun leeftijdsgenoten. Dat gevoel bekruipt hen al vaak bij hun eerste stapjes in de kleuterklas. In vele gevallen kan het een bron van problemen zijn: verveling, demotivatie, onderpresteren en opbouw van frustraties zijn maar een aantal frequent voorkomende moeilijkheden.

Hoewel mensen hun hele leven de gevolgen van hun hoogbegaafdheid ervaren, manifesteren deze zich het meest bij kinderen en jong volwassenen.

Exentra vzw heeft daarom haar kennis en ervaring rond het begeleiden van hoogbegaafde kinderen gebundeld. Deze kennis vormt de basis voor een breed dienstenpakket, dat ondertussen ook is uitgebreid naar hoogbegaafde volwassenen.

 

Een goede introductie

Voor mensen die meer te weten willen komen over wat hoogbegaafd zijn nu precies inhoudt, raden we het boek ‘Hoogbegaafd’ van prof. dr. Tessa Kieboom aan. 

Over hoogbegaafdheid doen veel misverstanden de ronde. Zo zouden hoogbegaafde kinderen op school een luilekkerleventje leiden. De overtuiging dat hoogbegaafdheid geen luxeprobleem is, en dat hoogbegaafde kinderen evenveel aandacht verdienen als zwakkere leerlingen, vindt gelukkig steeds meer weerklank. Maar hoe zet je dit concreet om in de praktijk?  Wat is hoogbegaafdheid precies? Hoe wordt de diagnose gesteld? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe ga je het beste om met hoogbegaafde kinderen? Welke aanpassingen zijn er nodig op school? Het zijn maar enkele van de vragen die in dit boek een duidelijk antwoord krijgen.

 

Hebt u vragen, wil u rechtstreeks een afspraak maken of twijfelt u nog of u bij ons aan het goede adres bent? Contacteer ons dan via het kennismakingsloket. Op basis van een aantal vragen bekijken onze experten of een adviesgesprek voor u aangewezen is.