Wat is een Exentra-school?

Een Exentra-school is een school die met succes de 4-jarige opleiding bij Exentra vzw heeft volbracht.

Deze opleiding (1 jaar voor de kleuterschool, 3 jaar voor de lagere school) heeft als doel de leerkrachten te ondersteunen bij het herkennen van sterke en (hoog)begaafde kinderen en hen de juiste technieken en materialen aan te reiken om deze kinderen van de nodige uitdaging te voorzien zodat zij zelf hun eigenheid op een aangename en positieve manier kunnen leren ontdekken.

Concreet betekent dit dat kleuterleidsters en –leiders sterke kleuters en kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong kunnen herkennen en hen gedifferentieerd binnen de klas kunnen begeleiden.

In de lagere school worden de leerkrachten opgeleid om op een correcte manier de sterke en (hoog)begaafde kinderen te herkennen en hen met de nodige en juiste materialen binnenklasdifferentiatie te kunnen aanbieden zodat ook deze kinderen worden uitgedaagd en de kans krijgen om te leren van hun fouten. Zo wordt de werkhouding bijgestuurd die de basis legt voor de toekomst.

Statistisch gezien zijn 20% van de leerlingen begaafd (de sterke leerling) en 3% van de leerlingen hoogbegaafd. Scholen worden zich daar steeds meer van bewust. En steeds vaker beseffen ze ook dat het goed is om voor die sterke en (hoog)begaafde kinderen aangepaste begeleiding te voorzien.

Maar hoe moet die aangepaste begeleiding eruit zien en waar kan je die leren?
Om op die vraag een antwoord te bieden, heeft Exentra aangepaste pakketten ontwikkeld voor kleuterklassen en lagere scholen en werken we nu aan een aangepast pakket voor het middelbaar onderwijs.

We hebben deze opleiding met veel enthousiasme gevolgd en als ik even terugkijk op de voorbije vier jaar dan merk ik dat onze school enorm gegroeid is in de begeleiding van hoog- en meerbegaafde kinderen. En dat hebben we echt te danken aan jullie engagement. Deze opleiding is een grote meerwaarde geweest voor onze school. Geertje Bluekens – Sint Antoniusschool – Zoersel

 

Exentra voor kleuterscholen

Exentra voor lagere scholen

Exentra voor middelbare scholen

 

Wil uw school de Exentra-opleiding volgen? Contacteer ons via de contactpagina.