Mijn kind is hoogbegaafd!

Blijkt uit een test, bij Exentra vzw of elders, dat je kind hoogbegaafd is, dan heb je alvast een vertrekbasis. In een eerste fase zorgt deze vaststelling voor weinig gemoedsrust bij de ouders. “Help, mijn kind is hoogbegaafd! Wat nu?” is in de meeste gevallen kort samengevat het gevoel dat overheerst.

Exentra vzw helpt ouders bij het plaatsen van de informatie en onderzoekt samen met de ouders wat er verder nodig is. Dat gebeurt in een verkennend gesprek waar volgende elementen zeker aan bod komen:

  • Hoe ga ik als ouder om met mijn hoogbegaafd kind?

Exentra vzw reikt ouders de juiste informatie aan. Er is heel wat informatie in naslagwerken te vinden. Voor ouders die zich verder willen verdiepen, organiseert Exentra vzw voordrachten en workshops. Bekijk onze diensten en onze agenda voor een overzicht. 

  • Kan de school voor voldoende uitdaging en begeleiding zorgen?

Sommige scholen bieden hoogbegaafde leerlingen binnenklasdifferentiatie aan en hebben een kangoeroewerking om hen aangepast te begeleiden. Anderen hebben (nog) geen ervaring met hoogbegaafde leerlingen. Exentra vzw kan in dat geval helpen om samen met de school een aangepaste werking voor je zoon of dochter uit te stippelen. 

  • Moet ik verder nog actie ondernemen?

Zijn er nog bijkomende testen nodig? Zijn er speciale/extra zorgen nodig voor mijn kind? Kan ik zelf nog iets doen? Moet ik de familie inlichten? Vertellen we het aan vrienden en kennissen?

Het zijn maar een paar van de vele vragen waar ouders mee (kunnen) zitten.

Exentra vzw helpt je om het beste antwoord te vinden. 

“Eens je weet wat er in je kind omgaat en hoe je daarop kunt inspelen is het niet meer zo moeilijk. Maar lieve help, wat hebben we het vroeger toch fout aangepakt. “

Ouders van Sofie, 12 jaar

 

Bijkomende hulp

Vaak volstaat een gesprek. Ouders hebben dan voldoende informatie om zelf op weg te gaan.

Soms ligt de hoogbegaafdheid aan de basis van specifieke leer- of sociale problemen. In dat geval is extra hulp nodig. Deze hulp komt dan best van mensen die gespecialiseerd zijn in hoogbegaafdheid en vertrouwd zijn met de problemen en de aanpak.

Afhankelijk van de specifieke aandachtspunten werken de specialisten van Exentra vzw een oplossing op maat uit. De experten van Exentra vzw beschikken over een uitgebreide kennis en kunnen ook terugvallen op een brede ervaring.

Op basis van die ervaring heeft Exentra vzw een aantal hulpmiddelen ontwikkeld die aan heel wat aandachtspunten tegemoet kunnen komen.

Enkele voorbeelden zijn:

Bekijk onze diensten en onze agenda voor een volledig overzicht.

 

Aanvulling op de school

Meer en meer scholen bieden een aangepaste begeleiding aan voor leerlingen met een leervoorsprong. Differentiatie naar boven heet dat in het onderwijsjargon.

Jammer genoeg beschikt de meerderheid van de scholen vandaag nog niet over zo’n werking. In sommige scholen zijn er al wel initiatieven in die richting, maar is de aangeboden begeleiding onvoldoende voor een hoogbegaafd kind.

Exentra vzw kan de school helpen om een aangepaste begeleiding voor het kind uit te stippelen. Dit kan door een schooloverleg waarbij de zorg, de leerkracht, de ouders en een expert van Exentra vzw samen bespreken wat er moet veranderen en wat er kan verwacht worden.

In de opleiding tot Exentra-school begeleidt en adviseert Exentra scholen die een degelijke aanpak en begeleiding van sterke en hoogbegaafde leerlingen willen doorvoeren doorheen hun ganse school.

Meer informatie over de Exentra-opleiding voor scholen vind je hier.

Meer informatie over de begeleidingsmogelijkheden lees je hier.

Heeft u vragen, wil u rechtstreeks een afspraak maken of twijfelt u nog of u bij ons aan het goede adres bent? Contacteer ons dan via het kennismakingsloket. Op basis van een aantal vragen bekijken onze experten of een intakegesprek voor u aangewezen is.