Oudercursus ‘Hoe ga ik het best om met mijn hoogbegaafd kind?’

Je kind ziet er wel eens ongelukkig uit of voelt zich niet zo thuis op school. Je kind gaat vaak in discussie of blijft maar waarom-vragen stellen. Je kind doet niets of hoeft niets te doen voor school. De schoolresultaten van je kind vallen tegen.

Dit zijn maar enkele van de vele zorgen die ouders van hoogbegaafde kinderen ons aangeven. Heb jij hier ook last van? Lijkt het alsof je je kind soms niet begrijpt? Merk je dat de klassieke opvoedingstips en schooladviezen voor jouw kind niet werken? 

We kunnen je alvast geruststellen: je bent niet de enige!

De wetenschap is het hier alvast roerend over eens: “Een hoogbegaafd kind heeft nood aan een omgeving die het ondersteunt en begrijpt om als gelukkig en evenwichtig persoon door het leven te kunnen gaan.”

Hoe creëer ik die omgeving voor mijn kind om het alle mogelijke kansen te bieden om zijn talenten ten volle en naar eigen behoeften te ontwikkelen? Hoe herken ik elementen van hoogbegaafdheid bij mijn kind die het nu of naar de toekomst toe kunnen belemmeren om uit te groeien tot een gelukkige en evenwichtige volwassene? Wat kan ik vervolgens doen om mijn kind hierbij te helpen?

Exentra vzw organiseert op regelmatige basis een oudercursus. De ervaring die wij met de begeleiding van meer dan 6000 hoogbegaafden hebben opgebouwd, hebben wij gebundeld in een kortlopend opleidingsprogramma voor ouders. De methodiek is zo opgebouwd dat je als ouder gedurende 3 x 3 uur een aantal fundamentele inzichten krijgt in het functioneren van je hoogbegaafd kind. Deze inzichten kunnen je helpen om gedrag te herkennen, om te leren hoe je de belangrijkste valkuilen van hoogbegaafden kunt omzetten in mogelijkheden en om je kind (nog) beter te begrijpen. 

Het programma steunt op 3 pijlers:

  • Je krijgt als ouder inzicht in de praktische en wetenschappelijke achtergronden rondom hoogbegaafdheid.
  • Je wordt als ouder ‘on the job’ gecoacht. Zo leer je als ouder zelf zien waar de hoogbegaafdheid van jouw kind hem het meeste parten speelt en wat je er aan kan doen.
  • Je krijgt als ouder na iedere sessie enkele werkpunten mee zodat je onmiddellijk aan de slag kan gaan.

5 redenen om de oudercursus ‘Hoe ga ik het best om met mijn hoogbegaafd kind?’ te volgen:

  1. ​Je leert welke invloed hoogbegaafdheid uitoefent op je kind.
  2. Je leidt discussies naar een oplossing en niet naar een conflict.
  3. Je boekt resultaat om het potentieel van je kind aan te spreken.
  4. Je stuurt de werkhouding van je kind bij.
  5. Je speelt in op de angsten en zorgen van je kind.

Ik ben zelf burgerlijk ingenieur en kwam op aandringen van mijn vrouw met enige scepsis naar deze opleiding. Ik moet toegeven dat er mij zelden zo een spiegel is voor gehouden, die mij op een korte tijd heel veel inzichten heeft bijgebracht. Bedankt!

 Ik heb jullie oudercursus gevolgd en ben nu een 6-tal maanden met de inhoud aan de slag. Ik merk echt het verschil bij mijn kind. Vooral onze band is veel sterker geworden, ik kan hem nu beter aanvoelen. Fijn, gewoon fijn.

 

 

Download hier onze brochure.

Een overzicht van onze oudercursussen voor basisonderwijs en secundair onderwijs kan u hier downloaden of  in de agenda opzoeken.

 

Hebt u vragen, wil u rechtstreeks een afspraak maken of twijfelt u nog of u bij ons aan het goede adres bent? Contacteer ons dan via het kennismakingsloket