Start to Study – Antwerpen (AC10512)

Bezig met het laden van Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Start to Study – Antwerpen (AC10512)

OPGEPAST: DEZE OPLEIDING IS ENKEL TE VOLGEN NA HET TRAJECT “START UP JONGEREN” !!

 

Bij hoogbegaafde jongeren duikt wel vaker de zorg op of ze de nodige ‘studie-skills’ zullen verwerven om tijdens hun schoolloopbaan succesvol te zijn. Al van in de lagere school neemt de angst bij heel wat ouders gaandeweg meer en meer toe omdat ze merken dat hun kind met weinig inspanning mooie resultaten behaalt. Studeren hoeft niet te gebeuren en de tips die in de klas gegeven worden, worden niet of nauwelijks toegepast. Naarmate de schoolloopbaan vordert, worden resultaten meer en meer ondermaats en heel wat ouders ervaren hun kind als lui en ongeïnteresseerd.

Voor de jongere zelf is het echter helemaal niet makkelijk. Bij dalende resultaten geven ouders (en ook leerkrachten) vaak aan meer te verwachten zowel op vlak van punten als qua inspanning. Het probleem is echter dat de jongere zelf totaal niet weet hoe dit alles aan te pakken. Bovendien stelt hij zich steeds de vraag of hij het wel kan. Onzekerheid speelt de jongere dus heel wat parten.

In deze Start To Study willen we jongeren helpen om schoolresultaten terug op de sporen te zetten. Dit doen we door meerdere interventies, verspreid in de tijd:

1. In de online modules geven we inzicht in de moeilijke relatie tussen slechte punten en toch slim zijn. Waarom vertroebelt hoogbegaafdheid de mogelijkheid tot studeren? We bekijken hoe hersenen werken en welke fasen in studeren nodig zijn om leerstof niet alleen te begrijpen maar ook effectief te kennen. Op die manier kan de jongere zelf ontdekken waar precies hij/zij een probleem mee heeft.

2. Een hele dag live workshop waarin de jongere samen met anderen tips en trics ontvangt om zelf aan de slag te gaan en te ervaren hoe de info uit de online modules kan geïmplementeerd worden. Door met andere jongeren in contact te komen wordt zichtbaar dat hoogbegaafde leerlingen niet alleen zijn met dit probleem. Ze zien dat er nog jongeren zijn die echt wel willen maar niet kunnen en niet weten hoe.

3. Hoogbegaafde jongeren hebben een sterk ontwikkelingspotentieel maar hebben dikwijls moeite om dit potentieel te ontwikkelen. Daar is mentale sterkte voor nodig, en de ontwikkeling van mentale sterkte en de valkuilen in het kunnen gebruiken van potentieel wordt in de meeste situaties te lang aan het toeval overgelaten. Daarom zijn er in de Start To Study ook een aantal sessies in een gymzaal voorzien bij Johan Decock, turncoach bij jonge topsporters. Niet met de bedoeling dat de deelnemende jongeren echte sporters moeten zijn of worden. Wel omdat we doorheen de jaren geleerd hebben dat mentale sterkte ervaren in de sport voor een transfer kan zorgen naar een schoolse context. Dat willen we de deelnemende jongeren aan den lijve laten ondervinden.

4. Een halve dag live om de ervaringen met studeren alsook met de gymzaal samen te leggen en hiervan een transfer te maken naar de mentale sterkte die nodig is om te studeren. Die dag zal blijken dat de jongeren reeds heel wat inzicht in zichzelf hebben opgebouwd en kunnen ze heel wat tips en bevindingen met elkaar delen.

5. Een individueel Start To Study-vervolggesprek zal plaatsvinden na enkele maanden om na te gaan wat je nog verder nodig hebt om voortgang te maken in studeren en betere resultaten te halen op school. We bekijken waar je stappen hebt gezet en waar je bezorgdheden en die van de ouders nog liggen.

 

Begeleiding:

Birgit Martens

Birgit is niet alleen studiecoach, maar ook life coach, communicatietrainer (soft skills)  en taaldocent.  Ze is een expert in studiebegeleiding en hoogbegaafdheid.

 Johan Decock

Johan was als coach de pionier van de topsportopleiding voor gymnastiek in Gent en Limburg, begeleidde tal van toppers en is expert in talentontwikkeling van zeer begaafde sporters.

Voor wie: leerlingen van het eerste tot het zesde middelbaar en studenten in het hoger onderwijs

Wanneer: online gedeelte + 5 sessies + opvolggesprek na enkele maanden

Data: dinsdag 16 januari van 10u00 tot 16u00 & maandag 22 januari van 10u00 tot 13u00 & maandag 5 februari van 10u00 tot 13u00 & maandag 19 februari van 10u00 tot 13u00 & dinsdag 5 maart van 10u00 tot 13u00.

Let op: De sessies van maandag 22 januari & maandag 5 februari & maandag 19 februari vinden plaats in Gymnopolis, Plattebeekstraat 1 in Mechelen.

Annuleringsvoorwaarden: bij annulering tot 2 weken voor aanvang van de cursus rekenen wij 30 % annuleringsvergoeding. Bij annulering in de laatste 2 weken wordt het volledige cursusgeld aangerekend. Indien nodig behouden wij het recht om de cursus te verplaatsen. We behouden het recht om jongeren de toegang tot het traject te ontzeggen wanneer zijn/haar gedrag de draagkracht van de groep overschrijdt.
[1] Embodio is afkomstig van het Griekse εμπόδιο (empódio) en betekent hindernis of barrière.
januari 16 2024

Details

Date: 16 januari
Tijdstip: 10:00 - 16:00
Prijs: € 985
Evenement categorieën: ,

Waar

Exentra Mindlab – Berchem

Grote Steenweg 34
Berchem, 2600 Belgium

+ Google Maps

Data

  • online gedeelte
  • dinsdag 16 januari van 10u00 tot 16u00
  • maandag 22 januari van 10u00 tot 13u00 in Gymnopolis Mechelen
  • maandag 5 februari van 10u00 tot 13u00 in Gymnopolis Mechelen
  • maandag 19 februari van 10u00 tot 13u00 in Gymnopolis Mechelen
  • dinsdag 5 maart van 10u00 tot 13u00
  • opvolggesprek na enkele maanden
  •  

voor leerlingen van het eerste tot het zesde middelbaar en studenten in het hoger onderwijs